I pored egzotičnog imena, ovo nije neko teatralno jelo. U principu to su jaja poširana u sosu od povrća sa detaljima po ličnom izboru. Informacije na koje sam naišao je da je Šakšuka tunižanskog porekla, da je jako popularna u severnoj Africi (Egipat, Maroko, Alžir...) ali i da se jede dosta u Izraelu gde su recept doneli tunižanski jevreji. Ako nekog interesuju detalji, mogu pročitati OVDE. U Srbiji sam našao slično jelo po imenu Bećarac sa jajima, sa manjim izmenama recepta, ali meni ipak više leži pikantna šakšuka.
Za moju verziju potrebno je:
Za moju verziju potrebno je:
- 5 jaja
- 2-3 šake smrznutog mešanog povrća
- malo seckanog praziluka
- par kašika ajvara
- malo pasiranog paradajza
- desetak kolutova sudžuka ili kulena ako pravite pikantno
- puter
- so i začini
Na malo putera, na umerenoj vatri, upržiti sudžuk, kulen, šunku ili koje god meso koristite.
Kada sudžuk ili kulen puste svoje masnoće i karakterističan miris i promene boju otopljenog putera, dodati mešano povrće i seckani praziluk. Sve lepo izmešati i nastaviti dinstanje na umerenoj vatri (1,5 - 2 od 3)
Kada povrće bude skoro gotovo (probajte kockicu krompira to je najbolji pokazatelj) dodajte par kašika ajvara (ljuti ili ne u zavisnosti od želje) malo pasiranog paradajza i dobro izmešajte. U ovom momentu ja dodajem i čili u prahu jer volim dosta ljuto jelo. Nastavimo dinstanje još par minuta.
Nakon što se izdinsta mešavina, napraviti "rupu" na sredini tiganja i u nju razbiti jaja. Ne mešati. Malo posoliti jaja, mada i ne mora. Da bi se jaja lepo spremila i odozgo, poklopiti tiganj. To omogućava da se jaja bukvalno skuvaju u sosu u kome se nalaze.
Kada su jaja skuvana i sa gornje strane, jelo je gotovo.
Može se servirati na više načina. Ako spremam samo za sebe i ne vadim iz tiganja :) ali jedan od načina koji se meni svideo je porcija za jednu osobu u glinenoj posudi servirano vruće, ljuto uz hladnu pavlaku ili kiselo mleko.
Jelo je dosta jako, meni je dovoljna trećina gore pripremljenog za jedan obrok. Takođe, ko ima prilike i voli ljuto, može umesto čili praha da koristi tunižansku harisu i time doprinese originalnijoj aromi jela.
Recept može da se prilagođava pojedinačnom ukusu, da se izbaci ajvar, ubaci samo grubo pasirani paradajz i eventualno seckana paprika, da se ne koristi gotova mešavina povrća već sveže po izboru, da se izbaci meso u potpunosti ili doda neko drugo.
Prijatno.
Нема коментара:
Постави коментар