уторак, 23. децембар 2014.

06. ŠAKŠUKA

I pored egzotičnog imena, ovo nije neko teatralno jelo. U principu to su jaja poširana u  sosu od povrća sa detaljima po ličnom izboru. Informacije na koje sam naišao je da je Šakšuka tunižanskog porekla, da je jako popularna u severnoj Africi (Egipat, Maroko, Alžir...) ali i da se jede dosta u Izraelu gde su recept doneli tunižanski jevreji. Ako nekog interesuju detalji, mogu pročitati OVDE. U Srbiji sam našao slično jelo po imenu Bećarac sa jajima, sa manjim izmenama recepta, ali meni ipak više leži pikantna šakšuka.

Za moju verziju potrebno je:


  • 5 jaja
  • 2-3 šake smrznutog mešanog povrća
  • malo seckanog praziluka
  • par kašika ajvara
  • malo pasiranog paradajza
  • desetak kolutova sudžuka ili kulena ako pravite pikantno
  • puter
  • so i začini

Na malo putera, na umerenoj vatri, upržiti sudžuk, kulen, šunku ili koje god meso koristite.



Kada sudžuk ili kulen puste svoje masnoće i karakterističan miris i promene boju otopljenog putera, dodati mešano povrće i seckani praziluk. Sve lepo izmešati i nastaviti dinstanje na umerenoj vatri (1,5 - 2 od 3)




Kada povrće bude skoro gotovo (probajte kockicu krompira to je najbolji pokazatelj) dodajte par kašika ajvara (ljuti ili ne u zavisnosti od želje) malo pasiranog paradajza i dobro izmešajte. U ovom momentu ja dodajem i čili u prahu jer volim dosta ljuto jelo. Nastavimo dinstanje još par minuta.


Nakon što se izdinsta mešavina, napraviti "rupu" na sredini tiganja i u nju razbiti jaja. Ne mešati. Malo posoliti jaja, mada i ne mora. Da bi se jaja lepo spremila i odozgo, poklopiti tiganj. To omogućava da se jaja bukvalno skuvaju u sosu u kome se nalaze.


Kada su jaja skuvana i sa gornje strane, jelo je gotovo.


Može se servirati na više načina. Ako spremam samo za sebe i ne vadim iz tiganja :) ali jedan od načina koji se meni svideo je porcija za jednu osobu u glinenoj posudi servirano vruće, ljuto uz hladnu pavlaku ili kiselo mleko. 

Jelo je dosta jako, meni je dovoljna trećina gore pripremljenog za jedan obrok. Takođe, ko ima prilike i voli ljuto, može umesto čili praha da koristi tunižansku harisu i time doprinese originalnijoj aromi jela.

Recept može da se prilagođava pojedinačnom ukusu, da se izbaci ajvar, ubaci samo grubo pasirani paradajz i eventualno seckana paprika, da se ne koristi gotova mešavina povrća već sveže po izboru, da se izbaci meso u potpunosti ili doda neko drugo.

Prijatno.







Нема коментара:

Постави коментар