Prosto je nemoguće shvatiti važnost korišćenja začina u kuvanju. Jedno jelo, spremljeno na isti način, sa istim namirnicama, a uz korišćenje različitih začina može imati potpuno drugačiji dojam. Od ukusa i mirisa pa do samog izgleda. Jer začini se koriste pored izmene ili naglašavanja arome i ukusa i za vizuelni dojam, tj. kao alat da neko jelo, servirano, izgleda sasvim drugačije, odnosno "svetski". Uz pravi izbor začina, svako jelo vam može izgledati kao da je izašlo iz kuhinje vrhunskog kuvara.
Kod mene u kuhinji postoji poseban kutak sa začinima. Svi uredno spakovani, lako dostupni, a ipak ne smetaju. Ponosan sam na izbor začina koji posedujem. Neke kupujem, neke uzgajam sam. Ono što je veoma bitno je da se zna da i začini imaju rok trajanja i da iako se uglavnom radi o suvim travčicama, ukoliko se desi da užegnu, ne samo da neće postići traženi efekat već će načisto upropastiti jelo.
 |
"Magična polica začina" |
Od pojedinih, koje koristim skoro svakodnevno, tu su peršun, origano, beli luk u granulama, čili u prahu... Od mešavina tu je "Kotyani" začin za ćevape koji zaista izmeni i miris i ukus ovog jela i svaki put, iako kupim gotovo, roštiljsko, meso, premesim ga uz bogato dodavanje ove mešavine.
Od nekih "egzotičnijih" začina tu je ćurekot koji nabavljam iz Sarajeva, spada u skuplje začine, ali vredi svaki dinar. Koristi se kao dodatak hlebovima, pitama... ja ga ubacujem u testo za palačinke, za sve vrste tostova... Začin se prodaje u obliku sitnog crnog zrnevlja veličine susama, a oblika male piramide. Ima specifičnu aromu i spremanje bez njega mi je postalo nezamislivo. Da ne bih davio ja, evo šta neki stručniji ljudi imaju da kažu o ćurekotu.
KLIK OVDE
 |
"Ćurekot" |
Smatram poznavanje začina u kuvanju veoma bitnim. I smatram da začinjavanje jela nije samo "sipaj i promešaj". Nedavno sam na poklon dobio divnu knjigu koja će mi pomoći da proširim svoja znanja o ovom aspektu kulinarstva i, nadam se, učiniti moja jela još ukusnijim i kvalitetnijim. Ovom prilikom samo želim da se zahvalim mojoj supruzi na ovom divnom poklonu.
 |
"Sosevi i začini" |
Нема коментара:
Постави коментар