субота, 23. мај 2015.

10. DORUČAK ZA CEO DAN

Stalno pričaju, manje ugljenih hidrata, više proteina. Sa ovoliko kila koliko imam čini mi se da moram da poštujem. Jaja kao izvor proteina su uvek dobar izbor (samo pazite na holesterol, nemoj posle da bude "pročitao sam na blogu") :)

Ovo je nešto što mene asocira na mediteran, a svi znamo da se oni jako zdravo hrane.

Potrebno je:


  • malo maslaca
  • 3 jaja
  • šaka mešanog smrznutog povrća (grašak, krompir, šargarepa, kukuruz)
  • masline
  • pečurke (koliko god vrsta vam je pri ruci, nije greška da se doda, u ovom receptu koristim sušene lisičare i marinirane šampinjone)
      Opciono:
  • svež spanać
  • ljuta paprika

Svo vreme se koristi srednja snaga ringle


Rastopiti maslac u dubljem tiganju i dodati smrznuto povrće



Dinstati povrće dok se led ne rastopi i povrće ne bude skoro spremljeno.
Nakon toga ja dodajem kašiku sušenih pečuraka (u ovom slučaju lisičare) i malo ljute paprike (jer ja volim ljuto, a i kažu da ubrzava metabolizam)


Dinstati još minut i onda dodati sveže masline i marinirane šampinjone. Pošto je ovo momenat dodavanja svežeg povrća, ukoliko ste izabrali tako, dodajte i svež spanać. Dinstajte minut-dva.


Protresite tiganj da bi se povrće ravnomerno rasporedilo i preko njega lagano razbijte jaja. Pazite da ih ne "tresnete" u tiganj jer će pomeriti povrće levo-desno. Lagano provrtite tiganj kako bi se belance razlilo po celom tiganju i obuhvatilo svo povrće.


Sada poklopite tiganj. Ovo je bitno jer ne dozvoljavamo da para ode u vazduh već se zadržava i kuva jaja odozgo. To znatno ubrzava vreme spremanja i ne dozvoljava da zagori odozdo.
Proveravajte kako napreduje s vremena na vreme. Ukupno spremanje traje par minuta. Kada vidite da je skoro pa spremno (bitno je da belanac bude čvrst, a žumance može biti i rovito, zavisi od izbora) pospite jaja bosiljkom i ponovo poklopite. Dva-tri minuta kasnije jelo je spremno.


Ja jedem iz tiganja, naravno, ali možete prebaciti i na tanjir. Ne dodajem so jer su masline i marinirane pečurke slane, a i ja gledam da izbacim so iz ishrane. Ukoliko dodajete spanać, mislim da ćete ipak morati malo da dodatno posolite.
Ovo jelo daje dosta energije. Jaja i pečurke su puni proteina, povrće ima malo skroba tako da nije skroz bez ugljenih idrata. Ukoliko jedete bez hleba ovo je jako zdrav obrok. Uz njega uzmite neki jogurt ili kako ja volim kozje kiseo mleko koje je mnogo podnošljivije za naše stomake od kravljeg (činjenica: ljudi osetljivi na laktozu mogu koristiti kozje mleko i prerađevine skoro bez ikakvih problema)



Prijatno!






Нема коментара:

Постави коментар